lørdag 15. november 2008

Bygge hus? Forbrukerguide for handel med byggebransjen.

Gode råd for deg som skal bygge hus

Første skritt - Fagmann.no – Bygge hus
Bruk fagmann.no for å finne den håndverkeren du trenger for bygging av bolig og nytt hus. Du kan søke på alle bransjer som byggmester, elektriker, låsesmed, blikkenslager, tømrer, snekker, rørlegger, glassmester, malermester, takarbeid, baderom og våtrom i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og alle fylker i hele Norge.

Her befinner det seg kun autoriserte og godkjente fagmenn, tilsluttet de respektive forbund innen sin bransje. I tillegg er det en ekstra sikkerhet for deg at håndverkeren har levert godkjent regnskap i henhold til norsk regnskapsplikt siste 2 år.


Andre skritt - skaff riktig håndverker
Innhent anbud fra minst 3 firmaer.
For at prisene skal kunne sammenlignes er det viktig at arbeidet er definert så nøyaktig som mulig, og likt definert for alle. Beskriv heller for mye enn for lite, vær detaljert.

Be om bevis på kompetanse
Spør etter fagbrev, fagutdanninger og sertifiseringer, og be også om referanser. Ring gjerne tidligere oppdragsgivere for å kontrollere om kunden er fornøyd.


Tredje skritt - skriv kontrakt
Kontrakten bør inneholde følgende punkter.

• Nøyaktig beskrivelse av hva oppdraget omfatter.
Om nødvendig, bruk en uavhengig bygningskonsulent til dette. Bruk gjerne Norsk Standard formular for håndverksoppdrag.

• Hvordan evt. tilleggsarbeid skal håndteres.

• Pris og betalingsvilkår, bl.a. når sluttoppgjør skal finne sted.
Aksepter aldri forhåndsbetaling. Dette er ofte tegn på dårlig likviditet eller at de ikke er kredittverdige. Dette kan igjen bety at det ikke er penger å hente i en evt. tvistesak. Du kan gå med på å betale noe i forskudd, men da bare om firmaet kan stille en bankgaranti for beløpet.

• Spesifiser kvaliteten på arbeidet, bl.a. materialbruk.

• Når arbeidet skal begynne og avsluttes.
Hvis håndverkeren ikke dukker opp eller blir ferdig til avtalt tid, kan du holde betalingen tilbake, evt kreve dagbøter. Du kan også kreve kontrakten hevet.

• Ved gyldig grunn kan håndverkeren utebli.
De eneste gyldige grunnene er streik, lockout, ekstremt vær, sykdom eller andre forhold som er utenfor håndverkerens herredømme. "Mye å gjøre" er ikke gyldig grunn!

• Spesifiser hvem som skal klargjøre arbeidsplassen og foreta opprydding.


Etter utført oppdrag

Gå ferdigbefaring sammen med håndverkeren og noter nøye evt. feil og mangler. Bruk gjerne en uavhengig takstmann/konsulent i gjennomgangen.

Du har 5 års reklamasjonsrett i henhold til Lov om håndverkertjenester. Oppdager du feil, så reklamer skriftlig i rimelig tid etter at du oppdager feilen. Ellers mister du retten til å få feilen utbedret.

Lov om håndverkstjenester regulerer avtaler mellom forbrukeren og håndverkeren. Den gir deg beskyttelse og rettigheter i forhold til reklamasjoner, garantier og erstaning. Loven finner du på lovdata.no

Bygge hus?
Se hele artikkelen på; Forbrukerguide for handel med byggebransjen

Eksterne lenker; http://www.fagmann.no/

Ingen kommentarer: